sierpnia 15, 2018

Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką

zapiekanka z cukinia tuńczyk mozzarella i kruszonka z chleba
Tę zapiekankę z cukinią właściwie można nazwać lazanią bo płaty cukinii pełnią tu funkcje makaronu, przełożonego tuńczykiem, kaparami, chrupiącą bułką i mozzarellą oraz sosem beszamelowym. Taka bardziej fit wersja lazanii.
Sezon na cukinię w pełni, więc po zrobieniu klasyków jak zupa czy cukinia nadziewana ( tu wersja (click): z białym serem w sosie pomidorowym a tu z z ryżem i rodzynkami )potrzeba trochę więcej kulinarnej fantazji:)



zapiekanka z cukinia tuńczyk mozzarella i kruszonka z chleba

Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką
SOS:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
¾ szklanki mleka
¾ szklanki wywaru warzywnego
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku z cytryny

LAZANIA
4 małe cukinie
3 łyżki oliwy
2 bułki kajzerki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 kulki mozzarelli 
50 parmezanu
1 czerwona cebula
kilka łyżek kaparów

Przygotować sos: w garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć na zasmażkę, wlać mleko i wywar i gotować aż sos zgęstnieje, mieszając co jakiś czas.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i odstawić na bok.
Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (nie za cienkie) i lekko przesmażyć na oliwie na patelni grillowej (albo podpiec w piekarniku), odłożyć.
Bułkę rozdrobnić w robocie kuchennym na okruszki.
Mozzarelle pokroić w kosteczkę, parmezan zetrzeć.
Bułkę i oba sery wymieszać w misce. 1/3 mieszanki odłożyć do posypania po wierzchu.
Cebulę pokroić w piórka, tuńczyka odsączyć z zalewy.
W żaroodpornym naczyniu układać plastry cukinii, na to ułożyć 1/3 chleba z serami, 2/3 tuńczyka, kilka próbek cebuli i 2 łyżki kaparów, zalać 1/3 sosu.
Powtórzyć to jeszcze 2 razy i wierzch przykryć 4 warstwą cukinii.
Posypać ją odłożoną bułką z serami, przykryć naczynie folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec zapiekankę 30 minut, zdjąć folię z góry i dopiec jeszcze 10-15 minut aż wierzch się zarumieni.


zapiekanka z cukinia tuńczyk mozzarella i kruszonka z chleba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger