Sezon na cukinię w pełni, więc po zrobieniu klasyków jak zupa czy cukinia nadziewana ( tu wersja (click): z białym serem w sosie pomidorowym a tu z z ryżem i rodzynkami )potrzeba trochę więcej kulinarnej fantazji:)
Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką
SOS:
2 łyżki
masła
2 łyżki
mąki
¾ szklanki mleka
¾
szklanki wywaru warzywnego
1
łyżeczka soli
1/3
łyżeczki pieprzu
2 łyżki
soku z cytryny
LAZANIA
4 małe cukinie
3 łyżki
oliwy
2 bułki
kajzerki
2 puszki
tuńczyka w sosie własnym
2 kulki
mozzarelli
50
parmezanu
1
czerwona cebula
kilka łyżek
kaparów
Przygotować
sos: w garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć na zasmażkę, wlać mleko i wywar i gotować aż sos zgęstnieje, mieszając co jakiś czas.
Doprawić solą,
pieprzem i sokiem z cytryny i odstawić na bok.
Cukinię
pokroić wzdłuż w plastry (nie za cienkie) i lekko przesmażyć na oliwie na
patelni grillowej (albo podpiec w piekarniku), odłożyć.
Bułkę
rozdrobnić w robocie kuchennym na okruszki.
Mozzarelle
pokroić w kosteczkę, parmezan zetrzeć.
Bułkę i
oba sery wymieszać w misce. 1/3 mieszanki odłożyć do posypania po
wierzchu.
Cebulę
pokroić w piórka, tuńczyka odsączyć z zalewy.
W
żaroodpornym naczyniu układać plastry cukinii, na to ułożyć 1/3 chleba z
serami, 2/3 tuńczyka, kilka próbek cebuli i 2 łyżki kaparów, zalać 1/3 sosu.
Powtórzyć
to jeszcze 2 razy i wierzch przykryć 4 warstwą cukinii.
Posypać
ją odłożoną bułką z serami, przykryć naczynie folią aluminiową.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni.
Piec zapiekankę 30 minut, zdjąć folię z góry i dopiec jeszcze 10-15 minut aż wierzch
się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz