Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami
Składniki:
2 cebule
2 papryki
4 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu, lub oleju
1 kg wołowiny na gulasz
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu
2 marchewki
½ szklanki pęczaku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
½ szklanki wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5-6 ziemniaków
sól
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski i obtoczyć w przyprawach (papryki i
pieprz).
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, dodać cebulę i lekko przesmażyć. Następnie
dodać czosnek i paprykę i smażyć całość ok 10 minut aż się papryka lekko
zarumieni i zacznie karmelizować, przełożyć do garnka na zupę.
Na patelnię dodać 2 łyżkę tłuszczu i włożyć mięso. Smażyć aż z mięsa
odparuje cały płyn. Na patelnię wlać wino, chwilę mieszać, żeby alkohol
odparował i przełożyć do garnka. Patelnię zalać pół szklanki wody, zeskrobać
wszystkie soki i przelać do garnka. Dodać 2 litry wody, liśc laurowy i ziele
angielskie,przepłukany pęczak i marchewkę.
Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso zmięknie - ok 2
godziny.W razie potrzeby dolewać wodę. Po ok 1 godzinie dodać przecier pomidorowy.
Ziemniaki pokroić w kostkę i jak mięso już będzie miękki dorzucić ziemniaki
i gotować aż będą miękkie. Zupę dobrze posolić.
Podawać z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz