Lekkie wiosenne danie- zapiekana cukinia w sosie pomidorowym, nadziana twarogiem ze skórką cytrynową i suszonymi pomidorami. Lekka bo właściwie dietetyczna (więc idealna dla tych co mają plan zrzucić przed latem conieco) ale też lekka i orzeźwiająca w smaku dzięki skórce cytrynowej.
Wiosną mój organizm zaczyna domagać się lżejszego jedzenia, do łask wracają też sałatki, które z kolei zimną idą w odstawkę bo wychładzają organizm. Zamiast mięsa częściej jemy warzywa. To danie świetne jest właśnie na wiosnę i na lato. A do tego kieliszek schłodzonego białego wina.
Do przygotowania dania użyłam twarogu i jogurtu bez laktozy marki Mlekovita.
SOS
500 ml passaty pomidorowe
500 ml passaty pomidorowe
½ cebuli
2 ząbki czosnku
garść bazylii,
sól, pieprz i trochę cukru
do smaku
NADZIENIE
1 jajko
skórka z połowy cytryny
8 suszonych pomidorów z
oliwy
kilka liści bazylii
sól, pieprz do smaku
4-5 małych, zwartych cukini
garść orzeszków piniowych
do posypania
Przygotować sos:
Cebulę i ząbek posiekać.
Dodać do miski z passtą, bazylią i przyprawami – zmiksować.
Przygotować nadzienie –
twaróg rozdrobnić widelcem w misce, doda jogurt, jajko, sól, pieprz i wymieszać.
Bazylię posiekać, pomidory
pokroić w drobne paseczki – dodać do twarogu razem ze skórką z cytryny i
wymieszać.
Cukinie umyć, przekroić na
połowę i usunąć środki ( za pomocą łyżeczki).
Piekarnik nagrzać do 180
stopni.
Na dno dużej formy do
zapiekania wylać sos, ułożyć cukinie skórką do dołu.
Każdą cukinię wypełnić masą
twarogową.
Wstawić do piekarnika i
zapiekać 30 minut.
10 minut przed końcem
zapiekania posypać orzeszkami piniowymi.
Świetne danie :) Zapraszam do dzielenia się przepisami w grupie https://www.facebook.com/groups/978045118956536/
OdpowiedzUsuń