Potrawka
z kurczaka i pieczarek
2 łyżki oleju
1 podwójna pierś z kurczaka
trochę soli i pieprzu do kurczaka
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 g pieczarek
1/3 szklanki wina białego wytrawnego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody
4 łyżki kwasnej śmietany 22%
skórka z 1/3 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
garść natki pietruszki
Kurczaka pokroić w kosteczkę i obtoczyć w soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżke oleju- usmażyć na niej
kurczaka na rumiano (ok 5-7 minut), odłożyć na talerz.
Pokroić pieczarki w lasterki, cebulęw drobną kosteczkę a
czosnek posiekać
Na tej samej patelni rozgrzać olej i masło – dodać
cebulkę, smażyć aż się zarumieni, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać
pieczarki.
Smażyć pieczarki aż cała woda wyparuje a pieczarki się
zarumienią ( ok 10-15 minut).
Wlać na patelnię wino i mieszać aż wyparuje, dodać
kurczaka i wodę, sól i pieprz, wymieszać, przykryć i dusić 10 minut.
Dodać sok i skórkę z cytryny, śmietanę i wymieszać,
gotować minutę i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ryżem albo makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz