sierpnia 12, 2018

Potrawka z kurczaka i pieczarek

potrawka z kurczaka i pieczarek
Potrawka z kurczaka i pieczarek w śmietanie, z natką pietruszki i skórką z cytryny- szybkie danie z patelni, do podania z ryżem albo makaronem.


Potrawka z kurczaka i pieczarek

2 łyżki oleju
1 podwójna pierś z kurczaka
trochę soli i pieprzu do kurczaka
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 g pieczarek
1/3 szklanki wina białego wytrawnego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody
4 łyżki kwasnej śmietany 22%
skórka z 1/3 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
garść natki pietruszki

Kurczaka pokroić w kosteczkę i obtoczyć w soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżke oleju- usmażyć na niej kurczaka na rumiano (ok 5-7 minut), odłożyć na talerz.
Pokroić pieczarki w lasterki, cebulęw drobną kosteczkę a czosnek posiekać
Na tej samej patelni rozgrzać olej i masło – dodać cebulkę, smażyć aż się zarumieni, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać pieczarki.
Smażyć pieczarki aż cała woda wyparuje a pieczarki się zarumienią ( ok 10-15 minut).
Wlać na patelnię wino i mieszać aż wyparuje, dodać kurczaka i wodę, sól i pieprz, wymieszać, przykryć i dusić 10 minut.
Dodać sok i skórkę z cytryny, śmietanę i wymieszać, gotować minutę i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

Podawać z ryżem albo makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger