stycznia 06, 2018

Węgierski gulasz z kluseczkami

wegierski-gulasz-z-kluseczkami

Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem.


Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami

2 cebule
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1,5 kg wieprzowiny (np. łopatka)
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
olej do smażenia
2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
kieliszek wina białego
350 gr małych pieczarek
100 ml śmietany
opcjonalnie - natka pietruszki do podania


W żeliwnym garnku z możliwością zapiekania  ( albo na patelni) podsmażyć na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę aż się zarumieni, dorzucić nasiona kopru i smażyć jeszcze przez minutę. Przełożyć do miski.
Wieprzowinę pokroić na grube kawałki, obtoczyć w paprykach soli i pieprzu.
Do garnka, w którym smażyła się cebula, dodać trochę oleju i obsmażyć mięso- każdy kawałek  z obu stron (najlepiej to  zrobić w partiach, żeby każdy był dobrze podsmażony, odkładając przesmażone mięso na bok).
 Jeżeli gotujecie w garnku  to wlać do niego ½ szklanki wody i dobrze zeskrobać wszystkie pozostałości z dna, dodać całe przesmażone mięso  i cebulę.
 Jeżeli smażycie na patelni to mięso i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego ( z przykrywką), na patelnię wlać wodę, zeskrobać pozostałości ze smażenia i przełożyć do naczynia.
 Następnie dodać pomidory i wino.
 Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny.
 Po 1,5 godziny dodać pieczarki do naczynia.
Po upieczeniu wyjąć naczynie z piekarnika, do miseczki przelać trochę sosu, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do naczynie i wymieszać całość.
 Sprawdzić czy sos jest wystarczająco doprawiony i w razie potrzeby dodać soli  albo pieprzu.

Kluski do gulaszu

2 szklanki mąki
dwa jajka
180 ml jogurtu naturalnego ( niezbyt gęsty)
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać w misce za pomocą trzepaczki albo miksera na gładką masę. Zagotować wodę w garnku. 
Węgrzy maja do tego dania specjalne wyciskarki z małymi otworami do których wlewa się ciasto i wyciska na wodę. Zakładam jednak, ze w Polsce jest to mało popularny gadżet proponuję więc durszlak o większych otworach.
Durszlak trzymać nad garnkiem i wyłożyć kilka łyżek masy na durszlak i przecisnąć za pomocą łyżki prosto do gotującej się wody. 
Przy tej ilości ciasta trzeba to będzie zrobić w 2-3 turach. Wycisnąć partię, poczekać aż wszystkie kluseczki wypłyną na powierzchnię i gotować jeszcze ok 2-3 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową i odstawić do odsączenia na sitku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger