Upały nie odpuszczają. Wszelkie dania, które nie wymagają użycia kuchenki i piekarnika i które można potem zjeść na zimno są w cenie. Eksperymentuję z chłodnikami i wszelkimi zupami na zimno, które idealnie sprawdzają się w takich sytuacjach. Dziś mam dla Was zielone gazpacho na bazie jogurtu z avocado, ogórkiem, zieloną papryka i ziołami. Lekkie, można nawet powiedzieć dietetyczne danie, na upały- kiedy tylko chciałoby się leżeć na plaży i wachlować dużym liściem.
Gazpacho z avocado i ogórka
2 ogórki
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
2 cebulki dymki ( wraz ze szczypiorem)
pół pęczka natki pietruszki
250 ml jogurtu naturalnego
2 miękkie avocado
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka sosu chilli (albo tabasco)
sól, pieprz do smaku
Ogórki w razie potrzeby pozbawić pestek, posiekać na kawałki.
Cebulkę, paprykę pokroić na kawałki, czosnek i natkę posiekać.
Przełożyć warzywa do blendera razem z jogurtem i zmiksować na gładko.
Wyjąc miąższ z avocado, dodać do blendera z sokiem z cytryny, chilli, posolić i popieprzyć, zmiksować.
Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na noc.
Można podawać z kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz