I chociaż zapiekana cukinia faszerowana pojawiła się całkiem niedawno na blogu w wersji z białym serem i sosem pomidorowym to w czasie sezonu każdy przepis na to warzywo się przyda. Szczególnie tym co uprawiają cukinię we własnym ogródku bo zapewne przeżywają teraz przekleństwo urodzaju i mają nadmiar cukinii do wykorzystania. Dziś cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami, z dodatkiem orzechów piniowym i cynamonu. Lekko orientalnie ale pysznie, szczególnie dodatkiem sosy jogurtowego.
A szukającym przepisów na cukinię polecam też inne przepisy z bloga, np sałatka z kaszą quinoa i cukinią albo pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym.
Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami
200 g
ryżu
3
średnie cukinie
łyżka
oliwy
1 cebula
1 ząbek
czosnku
3 łyżki
rodzynek
2 łyżki
orzeszków piniowych
pół
pęczka natki pietruszki
po ¼ łyżeczce
mielonego cynamonu i ziela angielskiego
sok z
połowy cytryny
sól,
pieprz
do
podania sos jogurtowy ( jogurt, sól, pieprz trochę soku i skórki z cytryny)
Ugotować
ryż al dente (trochę krócej niż w
instrukcji na opakowaniu).
Cukinię
przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki i lekko posolić.
Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze trochę.
Dodać ryż, rodzynki, orzeszki piniowe, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać.
Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która się wytrąciła.
Blachę do pieczenia posmarować oliwą- położyć cukinie i nadziać ryżem.
Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut i piec aż cukinie zmiękną.
10 minut przed końcem zdjąć folię.
Podawać z sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz