sierpnia 06, 2018

Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami

cukinia zapiekana z ryżem

I chociaż zapiekana cukinia faszerowana pojawiła się całkiem niedawno na blogu w wersji z białym serem i sosem pomidorowym to w czasie sezonu każdy przepis na to warzywo się przyda. Szczególnie tym co uprawiają cukinię we własnym ogródku bo zapewne przeżywają teraz przekleństwo urodzaju i mają nadmiar cukinii do wykorzystania. Dziś cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami, z dodatkiem orzechów piniowym i cynamonu. Lekko orientalnie ale pysznie, szczególnie  dodatkiem sosy jogurtowego.
A szukającym przepisów na cukinię polecam też inne przepisy z bloga, np sałatka z kaszą quinoa i cukinią albo pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym.

Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami

200 g ryżu
3 średnie cukinie
łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki rodzynek
2 łyżki orzeszków piniowych
pół pęczka natki pietruszki
po ¼ łyżeczce mielonego cynamonu i ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

do podania sos jogurtowy ( jogurt, sól, pieprz trochę soku i skórki z cytryny)

Ugotować ryż  al dente (trochę krócej niż w instrukcji na opakowaniu).
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki i lekko posolić.
Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze trochę.
Dodać ryż, rodzynki, orzeszki piniowe, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. 
Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która się wytrąciła.
Blachę do pieczenia posmarować oliwą- położyć cukinie  i nadziać ryżem.
Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut i piec aż cukinie zmiękną.
10 minut przed końcem zdjąć folię.
Podawać z sosem jogurtowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger