Pogoda się poprawiła, Polska wkracza w stan podwyższonej gotowości grillowej więc dziś inspiracja na grilla - wieprzowe kotleciki na sposób azjatycki, podane z orzeźwiającą salsą z ananasa.
Mięso na kotleciki jest przyprawione skórką z limonki, sosem sojowym, ostrą papryczką i czosnkiem. Wszystko to sprawia, że danie ma orientalny, azjatycki smaczek. Jednak najmocniejszym punktem jest tu ostro-słodka salsa z ananasa z kolendrą, szczypiorkiem i ostrą papryką - pasuje doskonale i daje orzeźwiającego kopa.
To zdecydowanie danie dla tych, którzy szukają ucieczki od grillowej rutyny i chcą zaskoczyć gości i rodzinę.
Grillowym eksperymentatorom polecam też kurczaka z grilla z orzeszkowym sosem
Wieprzowe kotleciki z grilla z salsą z ananasa
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- starta skórka z 1 limonki i sok z połowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 strączek ostrej papryczki
- ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki
- 2 jajka
- do posmarowania olej arachidowy albo rzepakowy
- SALSA
- 1 ananas
- garść posiekanej kolendry,
- pół pęczka szczypiorku
- 1 posiekana ostra papryczka,
- szczypta cukru trzcinowego,
- sok z połowy limonki
- do podania opcjonalnie słodki sos chilli
Wykonanie:
Przygotować salsę z ananasa: obrać przekroić na 4 części wzdłuż i wykroić twardy środek, pokroić w niewielką kostkę , dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do lodówki żeby się ochłodziło i przegryzło.
Przygotować kotleciki: Mięso przełożyć do miski i dodać skórkę i sok z limonki, sos sojowy, czosnek, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą rąk (ze względu na ostrą paprykę dobrze użyć rękawiczek)
Z mięsa uformować małe kotleciki (formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać), kotleciki lekko skropić oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut.
Dobrze rozgrzać grilla (można też użyć patelni grillowej. Piec z obu stron kilka minut aż się zarumienią . Podawać z salsą z ananasa i opcjonalnie ze słodkim sosem chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz