maja 20, 2023

Wieprzowe kotleciki z grilla z salsą z ananasa

 

Pogoda się poprawiła, Polska wkracza w stan podwyższonej gotowości grillowej więc dziś inspiracja na grilla - wieprzowe kotleciki na sposób azjatycki, podane z orzeźwiającą salsą z ananasa. 

Mięso na kotleciki jest przyprawione skórką z limonki, sosem sojowym, ostrą papryczką i czosnkiem. Wszystko to sprawia, że danie ma orientalny, azjatycki smaczek. Jednak najmocniejszym punktem jest tu ostro-słodka salsa z ananasa z kolendrą, szczypiorkiem i ostrą papryką - pasuje doskonale i daje orzeźwiającego kopa.

 To zdecydowanie danie dla tych, którzy szukają ucieczki od grillowej rutyny i chcą zaskoczyć gości i rodzinę.

Grillowym eksperymentatorom polecam też kurczaka z grilla z orzeszkowym sosem


Wieprzowe kotleciki z grilla z salsą z ananasa

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • starta skórka z 1 limonki i sok z połowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 strączek ostrej papryczki
  • ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki
  • 2 jajka
  • do posmarowania olej arachidowy albo rzepakowy
  • SALSA
  • 1 ananas
  • garść posiekanej kolendry,
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 posiekana ostra papryczka,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • sok z połowy limonki
  • do podania opcjonalnie słodki sos chilli


Wykonanie:

Przygotować salsę z ananasa: obrać przekroić na 4 części wzdłuż i wykroić twardy środek, pokroić w niewielką kostkę , dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do lodówki żeby się ochłodziło i przegryzło.


Przygotować kotleciki: Mięso przełożyć do miski i dodać skórkę i sok z limonki, sos sojowy, czosnek, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą rąk (ze względu na ostrą paprykę dobrze użyć rękawiczek) 


Z mięsa uformować małe kotleciki (formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać), kotleciki lekko skropić  oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut. 


Dobrze rozgrzać grilla (można też użyć patelni grillowej. Piec z obu stron kilka minut aż się zarumienią . Podawać z salsą z ananasa i opcjonalnie ze słodkim sosem chilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger