marca 20, 2023

Babka dyniowa z kremowym serkiem

 

Święta już za rogiem, więc pewnie robicie listy z planami kulinarnymi. Mam nadzieję, że wskoczy na nie ta babka dyniowa bo jest naprawdę wyjątkowa - ciężka i wilgotna babka z dodatkiem puree dyniwego, z przyprawami korzennymi. Kto lubi wilgotne babki będzie zachwycony. Dodatkowo polana grubą wartwą kremowej polewy z serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Razem smakują obłędnie.

Babka dyniowa z kremowym serkiem

 Składniki:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklana puree z dyni ( gotowe albo przygotowane z upieczonej uprzednio dyni)

3/4 szklanki oleju 

3 jajka

3/4 szklanki cukru

POLEWA:

250 serka mascarpone

1 opakowanie białej czekolady

do formy: masło i bułka tarta

Wykonanie:

W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, 

W osobnej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać puree i olej, lekko zmiksować, dołożyć suche składniki i całość zmiksować na wolnych obrotach.

Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto

Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut ( do suchego patyczka).

Ciasto wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagrzać wodę, na garnku ustawić metalową miskę z połamaną czekoladą i czekać mieszając delikatnie aż się rozpuści), zmiksować ciepłą czekolade z serkiem mascarpone, wylać na wierzch babki, można posypać jakimiś cukierniczymi ozdobami.

babka dyniowa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger