Święta już za rogiem, więc pewnie robicie listy z planami kulinarnymi. Mam nadzieję, że wskoczy na nie ta babka dyniowa bo jest naprawdę wyjątkowa - ciężka i wilgotna babka z dodatkiem puree dyniwego, z przyprawami korzennymi. Kto lubi wilgotne babki będzie zachwycony. Dodatkowo polana grubą wartwą kremowej polewy z serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Razem smakują obłędnie.
Babka dyniowa z kremowym serkiem
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklana puree z dyni ( gotowe albo przygotowane z upieczonej uprzednio dyni)
3/4 szklanki oleju
3 jajka
3/4 szklanki cukru
POLEWA:
250 serka mascarpone
1 opakowanie białej czekolady
do formy: masło i bułka tarta
Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól,
W osobnej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać puree i olej, lekko zmiksować, dołożyć suche składniki i całość zmiksować na wolnych obrotach.
Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto
Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut ( do suchego patyczka).
Ciasto wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagrzać wodę, na garnku ustawić metalową miskę z połamaną czekoladą i czekać mieszając delikatnie aż się rozpuści), zmiksować ciepłą czekolade z serkiem mascarpone, wylać na wierzch babki, można posypać jakimiś cukierniczymi ozdobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz