czerwca 05, 2023

Pasta jajeczna z boczkiem i korniszonami

 


Jestem prawdziwą fanką pasty jajecznej. Najczęściej robię wersję podstawową - posiekane jajka ze szczypiorkiem i sosem majonezowym z musztardą. Bardzo proste i takie pyszne - dodatkowo kawałek dobrego chleba z masłem i nic więcej mi nie trzeba, to jedno z moich ulubionych śniadań. Miałam jednak ostatnio ochotę na małe eksperymenty więc dodałam do pasty podsmażony na chrupiąco boczek i korniszonki. Wyszło przepysznie.


Pasta jajeczna z boczkiem i korniszonami

Składniki:

6 jajek

2 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu

1 łyżeczka musztardy

1/2 łyżeczki soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

100 g plastrów wędzonego boczku

5 małych korniszonków

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.

Z jajek wyjąć żółtka i przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać majonez, jogurt, cytryne, musztarde, sól i pieprz - dobrze całość wymieszać na jednolitą masę.

Białka drobno posiekać, korniszonki pokroić w drobną kostkę - przełożyć do masy.

Boczek usmażyć na suchej patelni na chrupko, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, następnie drobno pokruszyć, dodać do reszty składników.

Całość dobrze wymieszać, opcjonalnie można dodać szczypiorek.

Przechowywać w lodówce do tygodnia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger