Przed pięknie się zapowiadającym się weekendem mam dziś świetny przepis na grilla, który ożywi każdą imprezę na świeżym powietrzu - kurczak z grilla w sosie satay. To niecodzienna propozycja, urozmaicenie do kiełbasy i karkówki. Doskonałe połączenie smaków - marynata do mięsa z sosy sojowego, czosnku, mleka kokosowego i przypraw sprawia że mięso jest delikatne i miękkie i ma świetny posmak. A do tego sos na bazie masła orzechowego. Petarda. Warto się postarać, żeby współbiesiadników wprawić w zachwyt:)
Kurczak z grilla w sosie satay
1.5 kg mięsa z kurczaka – najlepiej udka (ale mogą też być piersi)
Marynata:
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki curry
Sos z orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała cebula- posiekana
1 strączek chilli
5 łyżek masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
¼ szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych
2 łyżki soku z limonki
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić na kawałki i obtoczyć je w marynacie. Odstawić na
minimum godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.
Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.
Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią, przewracając na każdą stronę.
Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.
Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.
Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią, przewracając na każdą stronę.
Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz