czerwca 15, 2018

Kurczak z grilla w sosie satay

kurczak z grilla sos satay

Przed pięknie się zapowiadającym się weekendem mam dziś świetny przepis na grilla, który ożywi każdą imprezę na świeżym powietrzu - kurczak z grilla w sosie satay. To niecodzienna propozycja, urozmaicenie do kiełbasy i karkówki. Doskonałe połączenie smaków - marynata do mięsa z sosy sojowego, czosnku, mleka kokosowego i przypraw sprawia że mięso jest delikatne i miękkie i ma świetny posmak. A do tego sos na bazie masła orzechowego. Petarda.  Warto się postarać, żeby współbiesiadników wprawić w zachwyt:)



kurczak z grilla sos satay


Kurczak z grilla w sosie satay

1.5 kg mięsa z kurczaka – najlepiej udka (ale mogą też być piersi)

 

Marynata:

2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka brązowego cukru
po ½ łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i ostrej papryki
2 łyżeczki curry
1/3 szklanki mleka kokosowego

 

Sos z orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała cebula- posiekana
1 strączek chilli
1 szklanka mleka kokosowego
5 łyżek masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
¼ szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych
2 łyżki soku z limonki


Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić na kawałki i obtoczyć je w marynacie. Odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.

Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.

Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią, przewracając na każdą stronę.

Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger