lutego 23, 2023

Fasola z jarmużem, oliwkami i suszonymi pomidorami

 

fasolaz jarmużem i oliwkami

Świetny przepis na wegetariańskie danie z fasoli, które sprawi, że docenicie i polubicie strączki- fasola z jarmużem, oliwkami i suszonymi pomidorami, w gęstym sosie pomidorowym. Świetne rozgrzewające i syte danie, idealne na zimę. Dzięki dodatkom oliwek i suszonych pomidorów danie to zyskuje bardziej elegancką twarz :) sprawdzi się też dodatek kaparów, czy marynowanych karczochów. Z kromką dobrego chleba będzie bardzo satysfakcjonującym obiadem. 

Fasolę można wykorzystać z puszki i będzie to wtedy ekspresowe danie, do przygotowania w 20 minut, albo mozna użyć ugotowanej uprzednio suszonej fasoli - wtedy będzie dłużej ale taniej, a przy okazji można ugotować fasoli więcej i wykorzystać  do innych dań (np. zupa fasolowa z grzybami i kaszą lub fasolka po bretońsku). 

W przepisie pojawia się cząber, przyprawa która świetnie pasuje do dań ze strączków, jak też wpływa, że stają się one lżej strawne. Ale jak nie macie tej przyprawy możecie dodać świeżą lub suszoną bazylię.

Fasola z jarmużem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

1/3 szklanki czarnych oliwek

ok 6 suszonych pomidorów

2 puszki białej fasoli (można też użyć uprzednio ugotowanej suszonej fasoli -ok 2 szklanek)

1 czubata łyżka przecieru pomidorowego

ok 100 g jarmużu ( można zastąpić szczpinakiem)

120 ml białego wina ( mozna pominąć)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól pieprz

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka cząbru

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory pokroić w kawałki.

 Na dużej patelni albo garnku z grubym dnem rozgrzać olej dodać cebulę i chwilę podsmażyć, żeby się zeszkliła. 

Dodać czosnek, chwilę podsmażyć, dodać oliwki, pomidory suszone i przecier - smażyć mieszając od 2 minuty. Posolić i popieprzyć składniki.  Dodać wino i mieszać aż alkohol wyparuje

Do garnka dodać fasolę  i wlać szklankę wody, wymieszać i całość zagotować. Dodać jarmuż. Gotować ok 15 minut. Jeżeli zamiast jarmużu macie szpinak to trzeba go dodać na sam koniec gotowania.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami wody i zagęścić danie. Doprawić jeszcze w miarę potrzeby solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i cząber. Zamieszać i zestawić z ognia.

Podawać z grzankami chleba.

fasola z jarmużem i oliwkami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger