Przygotowanie fasolki trzeba zacząć dzień wcześniej - sucha fasola musi się moczyć ok 10-12 godziny przed ugotowaniem. Warto też od razu ugotować jej więcej i wykorzystać do innych dań, np.zrobić z niej zupę fasolową ze szpinakiem.
Fasolka po bretońsku
Składniki
400 g suchej fasoli
1 łyżka oleju
1 duża cebula
300 g kiełbasy
2 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
500 g passaty pomidorowej
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki miodu albo syropu klonowego
sól, pieprz do smaku
Fasolę namoczyć na noc i następnego dnia odsączyć i przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
Cebulą posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć kilka minut, dodać kiełbasę. Smażyć ok 5 minut.
Czosnek grubo posiekać. Dodać do garnka, chwilę podsmażyć dodać ziele angielskie, liść laurowy, fasolę i zalać passatą. Całość gotować 20 minut, w razie potrzeby dodać trochę wody. Na koniec dodać majeranek, miód, sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz