Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania lub użyć fasoli z puszki - co przyspieszy cały proces.
Zupa fasolowa z grzybami i kaszą
Składniki:
250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie)
dwie garście grzybów suszonych
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu ( najlepiej świeży)
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 litr rosołku wywaru warzywnego
szklanka passaty pomidorowej
1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc i następnie ugotować do miękkości w wodzie. Można to zrobić np dzień wcześniej.
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut.
Cebulę pokroić na kawałki. Czosnek posiekać.
Grzyby odsączyć ( zachować wodę) i posiekać na kawałki.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę przez kilka minut, dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. Dodać grzyby i posiekany rozmaryn, chwilę podsmażyć i zalać rosołkiem, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Całość zagotować i gotować 15 minut, dodać 2/3 fasoli i passatę.
Pozostałą 1/3 fasoli włożyć do blendera, dodać 1 szklankę płynu z zupy i zblendować, przelać do zupy. Zagotować, dodać kaszę.
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, polubisz też Pomidorową zupę curry z fasolą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz