To jest taki rodzaj jedzonka, który najlepiej sprawdza się zimą. Rozgrzewające, wegetariańskie curry z ciecierzycy i szpinaku, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego, z mnóstwem aromatycznych przypraw. Danie jest jednogarnkowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu, można zrobić z podwójnej porcji, świetnie się przechowuje i doskonale mrozi. Popakowane w pudełeczka w zamrażarce będzie ratować życie w zabiegane dni. Ja lubię jeść je z ryżem jaśminowym, posypane kolenrą - której akurat nie miałam ale świetnie tu pasuje.
A jak lubicie takie smaki to polecam inne przepisy z bloga na rozgrzewające dania - curry z dynią, curry z soczewicą i papryką
Curry z ciecierzycy ze szpinakiem
Składniki:
1 łyżka oleju
1 cebula
3 posiekane ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru starty na tarce
po 1 łyżeczce przypraw: mielony kmin rzymski, kurkuma, curry
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka soli
1 puszka pomidorów krojonych w kostkę
800 g ciecierzycy z puszki ( 2 puszki)
3 garście szpinaku świeżego ( można użyć też mrożony, ok 150 g)
200 ml mleczka kokosowego
sok z połowy limonki
1/2 łyżeczki brązowego cukru
Wykonanie:
Cebule pokroić w kawałki, imbir zetrzeć, czosnek drobno posiekać.
W garnku o grubym dnie, albo w wysokiem przykrywanej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć ok 3 minut.
Dodać czosnek, imbir, smażyć minutę, dodać przyprawy i wszystko zamieszać, podsmażyć chwilę aż zaczną intensywnie pachnieć.
Dodać pomidory i ciecierzycę i ok pół szklanki wody, gotować ok 10 minut.
Wlać mleko kokosowe, poczekać aż sięzagotuje, wrzucić szpinak i gotować chwilę aż zmięknie. Doprawić solą, cukrem i sokiem z limonki.
Podawać z ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz