lutego 01, 2023

Curry z ciecierzycy ze szpinakiem

 


To jest taki rodzaj jedzonka, który najlepiej sprawdza się zimą. Rozgrzewające, wegetariańskie curry z ciecierzycy i szpinaku, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego, z mnóstwem aromatycznych przypraw. Danie jest jednogarnkowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu, można zrobić z podwójnej porcji, świetnie się przechowuje i doskonale mrozi. Popakowane w pudełeczka w zamrażarce będzie ratować życie w zabiegane dni. Ja lubię jeść je z ryżem jaśminowym, posypane kolenrą - której akurat nie miałam ale świetnie tu pasuje.

A jak lubicie takie smaki to polecam inne przepisy z bloga na rozgrzewające dania - curry z dyniącurry z soczewicą i papryką

Curry z ciecierzycy ze szpinakiem

Składniki:

1 łyżka oleju

1 cebula

3 posiekane ząbki czosnku

3 cm kawałek imbiru starty na tarce

po 1 łyżeczce przypraw: mielony kmin rzymski, kurkuma, curry

1/2 łyżeczki chilli

1 łyżeczka soli

1 puszka pomidorów krojonych w kostkę

800 g ciecierzycy z puszki ( 2 puszki)

3 garście szpinaku świeżego ( można użyć też mrożony, ok 150 g)

200 ml mleczka kokosowego

sok z połowy limonki

1/2 łyżeczki brązowego cukru

Wykonanie:

Cebule pokroić w kawałki, imbir zetrzeć, czosnek drobno posiekać.

W garnku o grubym dnie, albo w wysokiem przykrywanej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć ok 3 minut.

Dodać czosnek, imbir, smażyć minutę, dodać przyprawy i wszystko zamieszać, podsmażyć chwilę aż zaczną intensywnie pachnieć.

Dodać pomidory i ciecierzycę i ok pół szklanki wody, gotować ok 10 minut.

Wlać mleko kokosowe, poczekać aż sięzagotuje, wrzucić szpinak i gotować chwilę aż zmięknie. Doprawić solą, cukrem i sokiem z limonki.

Podawać z ryżem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger