września 29, 2019

Curry z dyni i kurczaka w mleczku kokosowym


curry z dyni

Dzisiejsze danie to już kwintesencja jesiennego gotowania - rozgrzewające curry z dynią, kurczakiem z mnóstwem przypraw, gotowane w mleku kokosowym. Pikantne, pełne smaków danie, do ryżu albo makaronu ryżowego. Miska takiego curry i wierzcie mi - jesień, zimno, słoty i deszcze mi nie straszne.

Curry z dyni i kurczaka w mleczku kokosowym


2 łyżki oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej pasty curry
podwójna pierś z kurczaka
½ kg dyni
400 ml mleczka kokosowego
szklanka rosołku
3 liście limonki
łodyga trawy cytrynowej
papryczka chilli
dwie łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżeczka cukru brązowego
2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki
garść kolendry
garść orzeszków nerkowca lub ziemnych

Pokroić kurczaka i dynię w kostkę, cebulę w kosteczkę a czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać pastę curry, chwilę przesmażyć i dodać kurczaka. Podsmażyć kilka minut kurczaka, dodać dynię, zalać rosołkiem i mlekiem kokosowym. Dorzucić liście limonki i przekrojoną na 4 części (wzdłóż) trawę cytrynową. Gotować wszystko, mieszając od czasu do czasu, aż dnia będzie miękka ale nie rozpadająca się ( ok 10-15 minut). 5 minut przed końcem dodać pokrojoną w drobną kosteczkę chilli. Doprawić sosami, cukrem  i sosem z cytryny. Przed podaniem wyciągnąć liście limonki i trawę cytrynową.
Podawać z ryżem jaśminowym, posypane pokruszonymi orzechami i kolendrą.

curry z dyni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger