marca 16, 2019

Curry z soczewicy, dyni i papryki

curry z soczewicy dynia i papryki
Wiosna idzie ale mój organizm jeszcze nie przestawił się na lekkie, jesienne dania. Jeszcze potrzebuje rozgrzewających dań, z dużą ilością przypraw. Ale to dobrze, przesilenie wiosenne i przedwiośnie to wymagający czas dla organizmu. Jesteśmy osłabieni i bez energii więc ostrożnie trzeba podchodzić też do kwestii żywienia- gęste curry z soczewicy, dyni i papryki będzie idealne na ten czas. Traktujmy się dobrze:)

Curry z soczewicy, dyni i papryki
Składniki



2 cebule
600 g obranej dyni
1 papryka
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy curry
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 szklanka soczewicy zielonej
100 ml przecieru pomidorowego
200 ml mleczka koko
1 łyżka tahini
1 łyżeczka syropu z agawy
sok z połowy limonki
3 łyżki sosy sojowego

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Dynię pokroić w kostkę, paprykę w kawałki, chilli drobno posiekać
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć kolejne 2 minuty.
Do garnka wsypać curry, kolendrę, cynamon, kurkumę i paprykę, papryczkę chilli- wymieszać.
Dodać dynię i paprykę, wymieszać z przyprawami.
Dodać soczewicę i zalać 4 wodą, żeby przykrywała całość.
Gotować 25 minut aż dynia i soczewica zmiękną.
Dodać przecier, mleczko kokosowe i tahini, gotować kolejne 5 minut.
Doprawić syropem z agawy, limonką i sosem sojowym.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

Jeżeli podoba Ci się ten przepis to polubisz też Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger