listopada 08, 2020

Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym

gołabki bez zawijania

 Lubię gołbki ale jestem zbyt leniwa, żeby je robić. Pokusiłam się raz czy dwa ale zdecydowanie za dużo z nimi roboty, z tym obgotowywaniem kapusty i zawijaniem. Lubię jeść, nie lubię robić:)  Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych,  robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem i zalene sosem pomidorowym a ostatnio wypróbowałam przepis na gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Smak gołąbków i znacznie mniejsze nakłady pracy. Idealnie.

Ja swoje gołąbki zrobiłam z mięsa z indyka i zjadłam z surówką, więc było lekko i dietetycznie.

Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym


Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka

350 g kapusty

100 g ryżu

2 jajka

2 łyżki kaszy manny

2 cebule 

1 łyżka oleju

500 ml passaty pomidorowej 

200 ml smietany

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować.

Ryż ugotować tak, żeby został lekko twardawy.

Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, żeby się zarumieniła.

Do miski przełożyć mięso, ryż, kapustę, połowę cebuli, kaszę manną, dobrze posolić i popieprzyć, wyrobić ręką masę.

Z masy uformować klopsiki, przełożyć do naczynia do zapiekania.

Pozostałą cebulę zmiksować z passatą, dodać śmietanę i pół szklanki wody, wymieszać, dobrze posolić i popieprzyć do smaku i zalać sosem gołąbki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (najlepiej pod przykryciem).

gołąbki bez zawijania

 


 


 

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger