Bardzo jesienny wypiek - zawijane bułki z ciasta drożdżowego wypełnione konfiturą śliwkową i posypane orzechową kruszonką. Delikatne, miękkie, ładnie wyrośnięte. Idealne do kawy. Możecie zamiast powideł śliwkowych użyć tu innego dżemu albo przesmażonych jabłek z cynamonem. W środku po przekrojeniu wyglądają jak zebra.
Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką
Składniki:
CIASTO:
4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
szczypta soli
3 jajka
50 g drożdży
¾ kostki masła
100 g gęstej śmietany
¾ szklanki mleka
do nadzienia: konfitura wiśniowa
KRUSZONKA:
50 g orzechów włoskich zmielonych
50 g mąki
3 łyżki cukru trzcinowego
60 g masła
Przygotować kruszonkę:
Palcami wymieszać wszystkie składniki tk, żeby powstały grudki, schować do lodówki.
Zrobić ciasto:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli.
Masło roztopić.
Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru.
Mleko podgrzać ale nie gotować.
Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepło mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Odstawić na minimum godzinę do 2 godzin. Można też odstawić w ziemne miejsce na noc.
Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm).
Na cieście rozłożyć konfiture i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta.
Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła.
Dwie okrągle formy albo dużą prostokątną formę do ciasta wysamrować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia
Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło. Posypać kruszonką.
Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.
Drozdzoweczki sa najlepsze, pycha :)
OdpowiedzUsuń