października 31, 2020

Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką

 

Bardzo jesienny wypiek - zawijane bułki z ciasta drożdżowego wypełnione konfiturą śliwkową i posypane orzechową kruszonką. Delikatne, miękkie, ładnie wyrośnięte. Idealne do kawy. Możecie zamiast powideł śliwkowych użyć tu innego dżemu albo przesmażonych jabłek z cynamonem. W środku po przekrojeniu wyglądają jak zebra.


Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką

Składniki:

CIASTO:

4 szklanki mąki

6 łyżek cukru

szczypta soli

3 jajka

50 g drożdży

¾ kostki masła

100 g gęstej śmietany

¾ szklanki mleka

do nadzienia: konfitura wiśniowa

KRUSZONKA:

50 g orzechów włoskich zmielonych

50 g mąki

3 łyżki cukru trzcinowego

60 g masła

 

Przygotować kruszonkę:

Palcami wymieszać wszystkie składniki tk, żeby powstały grudki, schować do lodówki.

Zrobić ciasto:

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli.

Masło roztopić.

Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru.

Mleko podgrzać ale nie gotować.

Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepło mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Odstawić na minimum godzinę do 2 godzin. Można też odstawić w ziemne miejsce na noc.

Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm).

Na cieście rozłożyć konfiture i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta.

Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła.

Dwie okrągle formy albo  dużą prostokątną formę do ciasta wysamrować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia

Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło.  Posypać kruszonką.

Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.

 



 

 

 

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger