Tuńczyk w puszce to nieodzowny element mojej spiżarni, bo świetnie się nadaje na awaryjne obiady. Można go wykorzystać do szybkiego sosu pomidorowego do makaronu albo sałatek. Ja lubię w sałatkach tuńczyka łączyć z ciecierzycą albo z ziemniakami.
Sałatka z tuńczykiem, ciecierzycą, papryką i avocado w pietruszkowym sosie
1 puszka
tuńczyka w zalewie własnej
1
avocado
1
papryka
2
pomidory
1 ogórek
1 puszka
ciecierzycy
1 mała
czerwona cebula
SOS
sok z
połowy cytryny
¼
szklanki oliwy
1 ząbek
czosnku
pół
pęczka natki pietruszki
sól,
pieprz do smaku
Avocado obrać i pokroić w kostkę.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Ogórka obrać i pokroić w ćwiartki.
Pomidory pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
Tuńczyka i ciecierzycę odsączyć.
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski.
Czosnek i natkę posiekać, umieścić razem z pozostałymi składnikami sosu w słoiku i wymieszać.
Dodać do składników, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz