czerwca 19, 2018

Młoda kapusta z boczkiem

mloda kapusta z boczkiem
Znów na blogu młoda kapusta ale co poradzę na to, że mam teraz często na nią ochotę. Tym razem młoda kapusta z boczkiem, zasmażką i koperkiem. Z jednej strony lekkie danie ale też sycące. Z jednej główki wychodzi cały gar i spokojnie można nim nakarmić kilka głodnych osób za niewielkie pieniądze. To też lubię we wiosennej kuchni, za kilka złotych można zjeść pyszny obiad. Można zjeść samą albo podać z gotowanymi, młodymi ziemniakami.
 Polecam też poprzedni przepis  na młodą kapustę na żeberkach

                                                        Młoda kapusta z boczkiem

Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 duże marchewki
250 g boczku wędzonego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pęczek koperku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku

Kapustę posiekać. Mrchewką obrać i zetrzeć. Przełożyć do garnka i lekko ugnieść. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać całość wodą i gotować przez 30 minut.
Boczek pokroić na kawałki podsmażyć na patelni.
Dodać do kapusty po 15 minutach gotowania.
Na koniec zrobić ze smalcu i mąki zasmażkę i dodać do kapusty, dobrze wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek.
Podawać z młodymi ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger