Młoda kapusta to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Ja dziś proponuję przepis na jej bardziej „sytą” wersję z dodatkiem żeberek. Można podawać samą albo z ziemniakami lub chlebem. Obowiązkowo z dodatkiem dużej ilości koperku. Uwielbiam maj w kuchni, same ulubione dania:)
Młoda kapusta na żeberkach
1 główka młodej kapusty
1 kg żeberek
trzy listki laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 cebula
3 marchewki
3 łyżki przecieru pomidorowego
kawałek kiełbasy albo boczku (można pominąć)
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
Żeberka pokroić na kawałki i podsmażyć na
oleju. Przełożyć do większego garnka, zalać litrem wody, wrzucić listki
laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotować przez pół godziny.
Posiekać cebulę i podsmażyć na patelni na
której smażyły się żeberka. Kapustę pokroić w drobne kawałki, marchewkę w
plasterki. Po ½ gotowania się
żeberek dodać kapustę, marchewkę i cebulę. Gotować 30 minut. Trzeba nadzorować
ilość płynu – jeżeli woda się wygotuje dolać szklankę lub pół. Po tym czasie dodać koncentrat
pomidorowy, pokrojone w drobną kostkę kiełbasę lub boczek, sól i pieprz.
Gotować jeszcze 15 minut, na końcu doprawić jeżeli jest taka potrzeba, dodać
posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz