Burgery jakiś czas temu zrobiły furrorę w Polsce i namnożyło się wszędzi burgerowni różnego typu. I nic dziwnego bo to wdzęczne dość danie, które pozwala na dużo kreatywności i dostosowania do indywidualnych smaków i preferencji. Burgery można robić z mięsa, ryb, kasz, strączków a dodatki i sosyto już co tylko podpowiada fanazja. Dziś proponuję burger z tuńczyka z puszki, z dodatkiem płątków owsianych, obtoczony w sezamie. Do tego pasuje świetnie avocado i sos majonezowy, dodałam też czerwoną cebulę do zaostrzenia smaków i ogórka dla świeżości.
Burger z tuńczyka z avocado i majonezowym sosem
Porcja dla 2 osób
Składniki:
Burger:
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu chilli
sól, pieprz
do obtaczania: nasiona sezamu
do smażenia: olej
Do podania:
bułki,
avocado
pokrojona cienko czerwona cebula
4 łyżki majonezu zmieszanego z sosem chilli ( zgodnie z indywidualną preferencą ostrości)
ogórek
Cebulę dymkę posiekać wraz ze sczypiorkiem.
W robocie kuchennym rozdronić płatki owsiane, żeby przypominały grubą mąkę - przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka i dymkę, sok z cytryny, chilli, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać ręką i odstawić do lodówki na 30 minut.
Z masy uformować dwa kotlety, obtoczyć w nasionach sezamu i usmażyć z obu stron.
Podawać w bułkach z dodatkami.
Wyglądają obłędnie! Burgery z tuńczyka są po prostu przepyszne.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAle hit! Robię nawet jutro, dziewczyna będzie zadowolona :D A polecasz jakąś konkretną markę tuńczyka? JA głównie nasłuchałem się peanów na temat rio mare i princes, ale może jest coś dobrego i jeszcze tańszego :D
OdpowiedzUsuńja do tego akurat użyłam princess , którego zwykle używam, jest ok
Usuń