Jesień to zdecydowanie czas zup. I od razu jak sie zrobiło chłodniej poczułam na nie ochotę. To już końcówka fasolki szparagowej, więc koniecznie chciałam ją wykorzystać na pożegnanie. A żeby było konkretniej i treściwiej dodałam też mielone mięso z indyka i ziemniaki. Miałam też wywar gotowany na mięsie, zabieliłam całość śmietanką i wyszło bardzo pysznie, wszak tłuszcz nośnikiem smaku jest. Bardzo mi smakowała.
Zupa fasolowa z fasolką szparagową i indykiem
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
połowa pora
2 marchewki
500 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 litry wywaru (mięsny albo warzywny)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4-5 ziemniaków
1/2 kg fasolki szparagowej
100 g śmietany 18%
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pora pokroić w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce, ząbek czosnku posiekać.
W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać marchewkę i pora, smażyć ok 5 minut mieszając.
Warzywa lekko zgarnąć na boki, dodać mięso i czosnek, smażyć ok 5-10 minut, rozdzielając mięso na mniejsze kawałki, wszystko dobrze zmieszać i zalać wywarem, dodać liście laurowe i ziele, posolić.
Gotować 10 minut, w czasie gotowania obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, fasolkę pokroić w krótsze kawałki. Dodać do zupy ziemniaki, 3 minuty potem fasolkę i gotować całość kolejne 10-15 minut aż ziemniaki i fasolka zmiękną.
Trochę gorącej zupy zmieszać ze śmietaną, wlać do zupy, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać koperek, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz