Wczesna jesień to czas nadmiaru warzyw, jeszcze jest cukinia z ogródka mojej mamy, tanie i pyszne pomidory, więc przerabiam to co jest, jem prosto i sezonowo. Zapiekam warzywa na różne sposoby. Dziś przepis na prostą zapiekankę z ziemniakami, cukinią z cebulą i białym serem i pomidorami zapieczonymi na wierzchu. Bardzo prosto i lekko. A lubiący konkrety mogą ją potraktować jako dodatek do dania mięsnego.
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią z białym serem
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1 duża cukinia (albo dwie mniejsze)
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g sera białego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki oregano
4 pomidory
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, zagotować wodę i gotować ziemniaki ok 4 minut, odłożyć na sitko, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia. Następnie wyłożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia.
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i posolić wydrążone, odstawić na 15 minut a następnie wytrzeć z wody i pokroić w kostkę.
Cebulę przekroić na pół a potem na cienkie prążki. Czosnek posiekać.
W misce zmieszać cukinię z serem, dodać czosnek i cebulę oraz zioła i trochę soli, polać łyżką oliwy i wymieszać.
Na dno naczynia wylać łyżkę oliwy, położyć ziemniaki, polać łyżką oliwy popieprzyć i posolić.
Na to wyłożyć cukinię, a na wierzch grube plastry pomidorów - które na koniec posolić i posypać oregano, polać resztą oliwy.
Przykryć naczynie przykrywką albo folią aluminiową, piec w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem a następnie 30 minut odkryte.
Inspiracja z bloga Cooking for Emily
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz