października 08, 2020

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią z białym serem

 

zapiekanka ziemniaki cukinia pomidory
Wczesna jesień to czas nadmiaru warzyw, jeszcze jest cukinia z ogródka mojej mamy, tanie i pyszne pomidory, więc przerabiam to co jest, jem prosto i sezonowo. Zapiekam warzywa na różne sposoby. Dziś przepis na prostą zapiekankę z ziemniakami, cukinią z cebulą i białym serem i pomidorami zapieczonymi na wierzchu. Bardzo prosto i lekko. A lubiący konkrety mogą ją potraktować jako dodatek do dania mięsnego.

zapiekanka ziemniaczana z cukinia i pomidorami

 Zapiekanka z ziemniakami i cukinią z białym serem

 Składniki:

1/2 kg ziemniaków

1 duża cukinia (albo dwie mniejsze)

1 cebula

1 ząbek czosnku

100 g sera białego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/3 łyżeczki oregano

4 pomidory

5 łyżek oliwy

sól, pieprz

Wykonanie: 

Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, zagotować wodę i gotować ziemniaki ok 4 minut, odłożyć na sitko, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia. Następnie wyłożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia.

Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i posolić wydrążone, odstawić na 15 minut a następnie wytrzeć z wody i pokroić w kostkę.

Cebulę przekroić na pół a potem na cienkie prążki. Czosnek posiekać.

W misce zmieszać cukinię z serem, dodać czosnek i cebulę oraz zioła i trochę soli, polać łyżką oliwy i wymieszać.

Na dno naczynia wylać łyżkę oliwy, położyć ziemniaki, polać łyżką oliwy popieprzyć i posolić.

Na to wyłożyć cukinię, a na wierzch grube plastry pomidorów - które na koniec posolić i posypać oregano, polać resztą oliwy.

Przykryć naczynie przykrywką albo folią aluminiową, piec w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem a następnie 30 minut odkryte.

zapiekanka warzywna z cukinią
Inspiracja z bloga Cooking for Emily


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger