października 02, 2020

Smażony ryż z grzybami leśnymi i jajkiem

To danie powstało z klasycznego czyszczenia lodówki - miałam resztkę ryżu plus trochę grzybów leśnych... ale efekt był tak smaczny, że postanowiłam spisać przepis, może komuś też zalegają te składniki. Całość jest przesmażona, z dodatkiem sosu sojowego i jajka i posypana szczypiorkiem. Szybko, w duchu nowaste i pysznie. Taka kuchnia jest mi najbliższa i cieszę się jak powstanie coś z niczego.
 
Smażony ryż z grzybami leśnymi i jajkiem 
 
Składniki:
1 cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
ok 300 g grzybów leśnych
ok 100 g ryżu 
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
1 jajko
dwie łyżeczki posiekanej dymki
 
Wykonanie:
Ugotować ryż do miękkości - można użyć wcześniej ugotowanych resztek ryżu.
Cebulę drobno posiekać, na  patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę i podsmażyć aż się lekko zarumieni.
Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki, dodać do cebuli, smażyć n, mieszając z każdej strony aż się dobrze podsmażą i zbrązowieją ( ok 10-15 minut), w połowie smażenia posolić.
Do grzybów dodać ugotowany ryż i chwilę całość przesmażyć.
Jajko zmieszać z sosem sojowym, popieprzyć, dodać na patelnię, wymieszać i smażyć aż się jajko zetnie.
W razie potrzeby dosolić.
Podawać posypane szczypiorkiem.



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger