Tutaj inne przepisy z grzybami
Pizza z leśnymi grzybami
Ciasto:
5 g drożdży instant
150 ml ciepłej wody
1/3 łyżeczki cukru
250 g mąki przennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Na wierzch:
1 łyżka oleju
1 duża cebula (lub 2 małe)
1 łyżeczka octu balsamicznego
½ łyżeczki miodu
2 łyżki masła
ok 300 g grzybów leśnych
mozzarella 250 g
świeży tymianek
sól, pieprz
Drożdże zalać wodą, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól i wymieszać.
Do mąki wlać drożdże z wodą, wymieszać łyżką z mąką, dodać oliwę, zmieszać ponownie.
Ciasto wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera ok 10 minut . W razie potrzeby podsypać lekko mąką.
Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie pokroić cebulę w półkrążki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę ok 15 minut na wolnym ogniu aż zmięknie i się zarumieni, posolić, dodać ocet balsamiczy i miód, smażyć mieszając 1 minutę aż ocet lekko wyparuje i miód oblepi cebulę, odstawić.
Grzyby pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać połowę grzybów i smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią, posolić i popieprzyć, przełożyć do miski. Usmażyć w ten sam sposób 2 porcję grzybów.
Mozzarellę zetrzeć albo porwać na kawałki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia wycięty na wielkość blachy. Rozwałkować ciasto w owal. Zostawić na 15 minut.
Nagrzać piekarnik i blachę do 250 stopni. Wyjąć blachę, przełożyć papier z ciastem, piec 10 minut.
Wyjąć ciasto, ułożyć na wierzch cebulę, grzyby i mozzarellę i wstawić do piekarnika, piec ok 5 minut.
Podawać posypane świeżym tymiankiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz