Zimniej się trochę ostatnio zrobiło i od razu poczułam ochotę na jakąś zupę. Jeżeli też tak macie to proponuję Wam przepis na zupę krem z kukurydzy- gęsta i pożywną, z dodatkiem chrupiącego boczku.
Zupę najlepiej przyrządzić ze świeżej kukurydzy, teraz w sezonie, chociaż jak nie macie takiej możliwości to można także użyć kukurydzy z puszki.
Talerz takiej zupy i od razu robi się cieplej na ciele i duszy:)
Kremowa zupa z kukurydzy z chrupiącym boczkiem
2 pory
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
506 kolb świeżej kukurydzy
2 litry rosołku albo wywaru warzywnego
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
ok 200 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie kawałki
Wykonanie:
Pory pokroić na kawałki, w garnku rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć pora ok 5 minut.
Z kolb okroić ziarna, dodać do garnka i zalać rosołkiem. Gotować ok 25 minut.
W tym czasie na suchej patelni usmażyć boczek tak, żeby tłuszcz się wytopił i boczek zrobił się chrupiący - odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zupę zmiksować, dodać śmietanę i wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać z pokruszonym boczkiem.
Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń