Tarta szpinakowa na spodzie z ryżu
Składniki:
spód:
1 szklanka suchego ryżu
1 jajko
50 g startego parmezanu
sól
j łyżeczka mieszanki ziół - oregano, bazylia etc
1 łyżka masła
nadzienie
250 g szpinaku
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka soku z cytryny i starta skórka z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
5 jajek
100 g sera feta
Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości, odstawić do lekkiego przestudzenia,
Następnie zmieszać z jajkiem, parmezanem, solą, ziołami.
Okrągłą formę do pieczenia ciasta z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem.
Wyłożyć ryż i wylepić nim dno i boki tortownicy.
Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut w 190 stopniach.
Szpinak umyć i wysuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku, podsmażyć chwilę i dodać szpinak, mieszać aż szpinak zmięknie, przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, posolić, popieprzyć, dodać skórkę z cytryny, szpinak i pokrojoną w kostki fetę, zamieszać.
Wylać masę na podpieczony spód do tarty, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz