Zapiekana owsianka ze śliwkami
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
60 g płatków migdałowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z płowy cytryny
3 łyżki miodu albo syropu z agawy (albo klonowego)
1 szklanka jogurtu
1 szklanka wody
1 jajko
40 g rozpuszczonego masła + ok 20 g do położenia na wierzchu i trochę do posmarowania formy
1/2 kg śliwki węgierki
jogurt do podania
Wykonanie:
w misce wymieszać płatki owsiane i migdałowe z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce wymieszać jogurt, wodę, jajko, słodzidło i rozpuszczone masło - mieszanką zalać suche składniki, dodać skórkę cytrynową i wymieszać całość
Formę do pieczenia wysmarować masłem, na dnie ułożyć wypestkowane śliwki, pokrojone na połówki, zalać masą. Na wierzch położyć kawałeczki masła.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec ok 40 minut, podawać ciepłe z jogurtem.
Owsiankę można też jeść na zimno, ale najlepsza jest ciepła zaraz po upieczeniu.
Przepis pochodzi z książki "Near & far" Heidi Swanson po lekkich modyfikacjach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz