sierpnia 10, 2020

Maślana tarta z morelami w karmelu

tarta z morelami
Tarta z morelami w karmelu to ciasto wymagające trochę pracy ale gwarantuje, że efekt Was nie zawiedzie. Delikatne, maślane ciasto, morele wymieszane ze śmietankowym karmelem, zapieczone pod chrupiąca kratką z ciasta posypanego cukrem. A jakby było Wam mało tego dobra - można podać z porcją lodów waniliowych.  Rozpusta!



tarta z morelami

Tarta z morelami w karmelu

Ciasto
350 g mąki
200 g masła
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Nadzienie
1 i ½ kg moreli ( mogą też  być brzoskwinie)
¾ szklanki cukru
¼ szklanki wody
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany kremówki
3 łyżki mąki

dodatkowo: 1 jajko. 1 łyżka cukru

Przygotować ciasto: Do miski dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Dodać masło pokrojone w kostkę, wyrobić w palcach na kruszonkę.
Żółtko roztrzepać z cukrem. Dodać do ciasta razem ze śmietaną, zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto w proporcjach 2/3 i 1/3 i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie wyciągnąć 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć do formy do pieczenia na tartę. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny.
W tym czasie wypestkować morele, pokroić w ćwiartki i zasypać 1/3 szklanki cukru, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto ponakuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut pod przykryciem i następnie 10 minut bez przykrycia. Wyjąć.
Do garnka o grubym dnie wsypać cukier (pozostałe ½ szklanki) wlać wodę i postawić na ogniu, jak cukier się rozpuści i woda zagotuje zwiększyć gaz i gotować ok 10-15 minut aż zrobi się karmel ( nie mieszać tylko delikatnie poruszać garnkiem).
Jak karmel ściemnieje i zacznie pachnieć zdjąć z ognia, dodać masło i śmietanę (będzie mocno bulgotać) i mieszać aż masło się rozpuści a karmel będzie gładki. Do sosu dodać sok który puściły brzoskwinie, zostawić do lekkiego ostygnięcia.
Białko oddzielić od żółtka. Za pomocą pędzelka posmarować białkiem spód ciasta.
Karmel wymieszać z morelami, dodać mąkę i całość delikatnie przemieszać.
Wyłożyć na spód ciasta.
Pozostałe ciasto rozwałkować w prostokąt ( długości średnicy ciasta), pokroić w paski i ułożyć w kratkę na cieście. Posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
Piec 35 minut w 180 stopniach.


tarta z morelami



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger