Tarta z morelami w karmelu
Ciasto
350
g mąki
200
g masła
3
łyżki cukru
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
1
żółtko
2
łyżki śmietany
Nadzienie
1
i ½ kg moreli ( mogą też być brzoskwinie)
¾
szklanki cukru
¼
szklanki wody
2
łyżki masła
2
łyżki śmietany kremówki
3
łyżki mąki
dodatkowo:
1 jajko. 1 łyżka cukru
Przygotować
ciasto: Do miski dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Dodać
masło pokrojone w kostkę, wyrobić w palcach na kruszonkę.
Żółtko
roztrzepać z cukrem. Dodać do ciasta razem ze śmietaną, zagnieść ciasto.
Podzielić
ciasto w proporcjach 2/3 i 1/3 i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie
wyciągnąć 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć do formy do pieczenia na tartę.
Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny.
W
tym czasie wypestkować morele, pokroić w ćwiartki i zasypać 1/3 szklanki cukru,
odstawić.
Piekarnik
nagrzać do 190 stopni. Ciasto ponakuwać spód widelcem, przykryć folią
aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut pod przykryciem i następnie
10 minut bez przykrycia. Wyjąć.
Do
garnka o grubym dnie wsypać cukier (pozostałe ½ szklanki) wlać wodę i
postawić na ogniu, jak cukier się rozpuści i woda zagotuje zwiększyć gaz i
gotować ok 10-15 minut aż zrobi się karmel ( nie mieszać tylko delikatnie
poruszać garnkiem).
Jak
karmel ściemnieje i zacznie pachnieć zdjąć z ognia, dodać masło
i śmietanę (będzie mocno bulgotać) i mieszać aż masło się rozpuści a
karmel będzie gładki. Do sosu dodać sok który puściły brzoskwinie, zostawić do
lekkiego ostygnięcia.
Białko
oddzielić od żółtka. Za pomocą pędzelka posmarować białkiem spód
ciasta.
Karmel
wymieszać z morelami, dodać mąkę i całość delikatnie przemieszać.
Wyłożyć
na spód ciasta.
Pozostałe
ciasto rozwałkować w prostokąt ( długości średnicy ciasta), pokroić w paski i
ułożyć w kratkę na cieście. Posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
Piec
35 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz