lipca 24, 2020

Kalafior w jajku

kalafior w jajku
Kalafior obtaczany w jajku z przyprawami i bułką tartą, smażony i podany z sosem pomidorowym/ketchupem. Prosto, sezonowo i pysznie. Czy to obiad, czy przekąska czy może dodatek? Dla mnie to był obiad ale pewnie dla innych to mało konkretnie więc spokojnie można wykorzystać to jako dodatek do czegoś konkretniejszego:)

Kalafior w jajku
Składniki:
1 kalafior
3 jajka
2 łyżki mleka
sól, pieprz
szczypta czosnku granulowanego
szczypta ostrej i słodkiej papryki
inne ulubione przyprawy wskazane
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, ale ma pozostać jędrny, odsączyć na sitku a następnie wyłożyć na ręczniku żeby dobrze wysechł.
W misce wymieszać jajka z mlekiem, i przyprawami, dobrze roztrzepać.
Kalafiora wrzucić do miski, dobrze obtoczyć różyczki.
Na patelni rozgrzać masło i olej, wysypać równomiernie 1 łyżkę bułki tartej na to wyłożyć kalafiora, polać po wierzchu jak zostało jakieś jajko w misce i posypać resztą bułki tartej.
Smażyć z jednej strony a następnie przewrócić na drugą stronę.
Podawać cieply, prosto z patelni z sosem pomidorowym albo ketchupem.

kalafior w jajku






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger