czerwca 15, 2020

Żeberka po chińsku


żeberka po chińsku
Żeberka po chińsku w pysznej marynacie z ketchupu, sosów - sojowego i hoisin, z miodem, chilli, czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Delikatne, soczyste mięso pieczone najpierw w rękawie a potem dopiekane na chrupiąco. Do marynaty potrzeba trochę egzotycznych składników ale zdecydowanie warto je zgromadzić. To najlepszy przepis na żeberka jaki możecie spotkać w internecie.
Ostatni etap podpiekania możecie zrobić nie w piekarniku ale na grillu - będzie pysznie.



Żeberka po chińsku

Składniki:
1 kg żeberek 
Marynata:
6 łyżek ketchupu
4 łyżki sosu hoisin
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki wina ryżowego albo sherry
1 łyżka słodkiego sosu chilli
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

do podania- ryż, szczypiorek i surówka z kapusty

Wykonanie:
Ściągnąć z żeberek błonę, która biegnie od strony kości. Podważyć z boku a potem zdecydowanym ruchem ściągnąć z całości.
Żeberka jak są w długim pasku pociąć na mniejsze części - nie na porcje ale na kawałki takiej długości, żeby zmieściły się w formie do pieczenia.
Składniki marynaty wymieszać, odłożyć ok 5 łyżek marynaty, w reszcie obtoczyć żeberka o i odstawić na noc najlepiej ( minimum 2 godziny).
Żeberka włożyć do rękawa i piec w 170 stopniach przez 1,5 h.
Następnie wyjąć z marynaty razem z sosem przelać do formy do pieczenia, posmarować wierzch odłożoną marynatą i zapiekać ok 300 minut w 190 stopniach, żeby się upiekły na chrupiąco.
Odstawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić na kawałki, podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem.
Żeberka po chińsku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger