czerwca 06, 2020

Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką

ciasto z truskawkami pod kruszonką

Sezon na truskawki rozpoczyna się na dobre więc czas na ciasto z truskawkami. To ciasto z cyklu tych prostych, które zawsze się udają. Wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi mielonych migdałów- zarówno do ciasta jak i do kruszonki. Proste ale wielkie ciasto. Smak obłędny.



Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką

Składniki

Ciasto:
150 g miękkiego masła
50 g oleju
1/2  szklanki cukru ( najlepiej brązowego)
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
200 gr. mąki pszennej
100 gr zmielonych migdałów
¾ łyżeczki drożdży instant, ½ łyżeczki proszku do pieczenia   
truskawki

Kruszonka:
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
pół łyżeczki cynamonu
 mała szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170st. C.
Wszystkie składniki wymieszać palcami, aż powstaną „okruszki”. Wstawić do lodówki
Masło, olej  z cukrem zmiksować ok 3 minuty, aż masa stanie się biała i puszysta . Wciąż miksując dodawać po 1 jajku, następnie dodać  ekstrakt z wanilii lub cukier oraz sól. 
Przesiać mąkę,  wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i drożdżami oraz zmielonymi migdałami, wsypać to do masy i miksować, aż wszystko dokładnie się połączy.
Masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką.
Piec 40-50 minut.
Ciasto z truskawkami pod kruszonką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger