Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką
Składniki
Ciasto:
150 g
miękkiego masła
50 g oleju
1/2 szklanki cukru ( najlepiej brązowego)
50 g oleju
1/2 szklanki cukru ( najlepiej brązowego)
4
jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
200
gr. mąki pszennej
100 gr
zmielonych migdałów
¾ łyżeczki drożdży instant, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
¾ łyżeczki drożdży instant, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
Kruszonka:
3
łyżki mielonych migdałów
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
pół
łyżeczki cynamonu
mała szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
mała szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170st. C.
Wszystkie
składniki wymieszać palcami, aż powstaną „okruszki”. Wstawić do lodówki
Masło,
olej z cukrem zmiksować ok 3 minuty, aż masa stanie się biała i
puszysta . Wciąż miksując dodawać po 1 jajku, następnie dodać ekstrakt
z wanilii lub cukier oraz sól.
Przesiać
mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i drożdżami oraz
zmielonymi migdałami, wsypać to do masy i miksować, aż wszystko dokładnie się
połączy.
Masę
przelać do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu ciasta
ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką.
Piec
40-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz