czerwca 25, 2020

Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami

Najlepsze jedzenie w czerwcu - młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami. Dziś wersja z zasmażką, kiełbaską, przecierem pomidorowym i obowiązkowo z koperkiem. Do tego podsmażone ziemniaczki nic więcej nie trzeba do szczęścia.

Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami

Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
2 młode marchewki
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
300 g kiełbasy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku

do podania podsmażone młode ziemniaczki

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka.
Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do kapusty, ugnieść całość i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele, posolić i gotować ok 20 minut.
Cebulę posiekać, usmażyć na oleju i przełożyć do kapusty.
Potem dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przecier - gotować 10 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, przelać do kapusty i energicznie wymieszać.
Na koniec dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami ( najlepiej ugotowanymi wcześniej i odsmażonymi)
Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger