lipca 11, 2020

Chłodnik z arbuza i melona z salsą

chłodnik z arbuza i melona

Upały ostatnio odpuściły ale jeszcze wrócą i wtedy przepis na orzeźwiający chłodnik z arbuza i melona z salsą z dodatkiem kolendry i mięty będzie idealny. Słodkawy i jednocześnie ostry dzięki tabasco i imbirowi. To świetna przystawka, przed czymś konkretniejszym, bardzo elegancka i jednocześnie prosta i szybka w przygotowaniu.




Chłodnik z arbuza i melona z salsą


Chłodnik:
1 kg arbuza
½ kg melona
ok. 1/3 łyżeczki tabasco

Salsa:
100 gr arbuza
100 gr melona
100 gr ogórka
łyżka posiekanej kolendry
łyżka posiekanej mięty
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka soku z limonki
łyżki oliwy
sól, pieprz

Z melona i arbuza wyciągnąć pestki i oba zmiksować na gładkie pure. Doprawić tabasco zgodnie z preferencjami ostrości. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Zrobić salsę: melona, arbuza i ogórek pociąć na drobną kostkę, dodać posiekane zioła, imbir, sok z limonki I oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.

Podawać chłodnik z kilkoma łyżeczkami salsy na wierzchu.
Chłodnik z arbuza i melona z salsą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger