Upały ostatnio odpuściły ale jeszcze wrócą i wtedy przepis na orzeźwiający chłodnik z arbuza i melona z salsą z dodatkiem kolendry i mięty będzie idealny. Słodkawy i jednocześnie ostry dzięki tabasco i imbirowi. To świetna przystawka, przed czymś konkretniejszym, bardzo elegancka i jednocześnie prosta i szybka w przygotowaniu.
Chłodnik z arbuza i melona z salsą
Chłodnik:
1
kg arbuza
½
kg melona
ok.
1/3 łyżeczki tabasco
Salsa:
100
gr arbuza
100
gr melona
100
gr ogórka
łyżka
posiekanej kolendry
łyżka posiekanej mięty
1
łyżeczka posiekanego imbiru
1
łyżeczka soku z limonki
2 łyżki oliwy
sól,
pieprz
Z
melona i arbuza wyciągnąć pestki i oba zmiksować na gładkie pure. Doprawić
tabasco zgodnie z preferencjami ostrości. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Zrobić
salsę: melona, arbuza i ogórek pociąć na drobną kostkę, dodać posiekane zioła,
imbir, sok z limonki I oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do
lodówki.
Podawać
chłodnik z kilkoma łyżeczkami salsy na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz