Można je podać jak na powyższym zdjęciu z bułeczką i masłem, można podać z masłem i cukrem, albo z sezonowymi owocami - teraz polecam oczywiście truskawki.
Kluski leniwe
Składniki:
250 g sera białego
2/3 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
do podania: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki tartej, 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Twaróg rozgnieść bardzo dokładnie widelcem razem z jajkiem , dodać mąkę i sol zmieszać dokładnie, ciasto uformować w kulkę.
Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek rolując na stolnicy. Każdy wałek pociąć ukośnie na kawałki.
W garnku zagotować wodę, wrzucić połowę klusek, Poczekać aż wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze ok 30 sekund i wyłowić łyżką na talerz. Tak samo ugotować pozostałe kluski.
Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę i lekko zarumienić, dosypać cukier, wymieszać i przełożyć kluski, obtoczyć w bułce z masłem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz