Czy robiliście już w tym roku ciasto z rabarbarem? jeżeli nie to zdecydowanie czas nadrobić. To ciasto jest wyjątkowe bo totalnie na odwrót - nie tylko piecze się je do góry nogami - czyli rabarbar kładziemy na spód a na niego ciast a potem odwracamy na talerzu - ale dodatkowo na wierzch ciasta sypiemy kruszonkę z dodatkiem migdałów, która potem po odwróceniu ląduje na spodzie i tworzy chrupiącą podstawę ciasta. Odwrócone ciasto z rabarbarem jest nie tylko pyszne ale i bardzo efektowne.
Odwrócone ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
skórka z połowy cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3 jajka
3/4 szklanki śmietany albo jogurtu naturalnego
Kruszonka:
4 łyżki masła
3 łyżki cukru
4 łyżki posiekanych drobno migdałów
5 łyżek mąki
kilka łodyg rabarbaru
4 łyżki cukru
masło do wysmarowania formy.
Formę do pieczenia z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód posmarować masłem.
Składniki na kruszonkę umieścić w mikserze i zmiksować albo wyrobić w rękach na grudki i wstawić do lodówki.
W misce zmieszać mąkę na ciasto z solą i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce miksować masło z cukrem aż będzie delikatnie i zbieleje ( kilka minut).
Dodać jajko, miksować, dodać łyżkę mąki, miksować, następnie znów jajko, zmiksować, mąkę i jajko. Na koniec dodać resztę mąki i śmietanę/jogurt - zmiksować.
Rabarbar pokroić na cienkie, podłużne plasterki. Spód formy podsypać cukrem, ułożyć rabarbar wokoło formy tak, żeby boki się lekko na siebie nachodziły, posypać cukrem.
Na rabarbar wylać ciasto, na wierzch przesypać kruszonkę.
Piec 50 minut w 180 stopniach.
Wyjąć, przestudzić i odwrócić na talerz.
Można przed podaniem posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz