Ultradomowe, pyszne danie- klops z mięsa mielonego w pomidorowym sosie. Dobrze doprawione mięso z cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i parmezanem, upieczone i zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym. Do ryżu albo do makaronu. Można zrobić podwójna porcję bo dobrze smakuje jak postoi w lodówce lub można zamrozić na później.
Klops z parmezanem w sosie pomidorowym
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 łyżka oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do mięsa mielonego
50 g startego parmezanu
4 kromki bułki (albo 2 kajzerki)
1/2 szklanki mleka ( lub więcej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
pieprz
sos:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 litr pasaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę 10 minut mieszając, dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Bułkę porwać na kawałki i zalać mlekiem żeby zmiękła ( mleka ma być tyle żeby wsiąkło w bułkę).
Do miski przełożyć mięso, dodać parmezan, przyprawy, natkę, cebulę z czosnkiem i lekko odsączoną bułkę - bardzo dokładnie wymiesza ręką na jednolitą masę.
Formę keksówkę (albo inna podłużną) wysmarować lekko olejem lub oliwą, przełożyć masę, ugnieść, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 40 minut pod przykryciem, odkryć i piec jeszcze 10 minut.
W czasie jak mięso się piecze przygotować sos - posiekać czosnek i pokroić cebulę.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać passatę. Karton albo butelkę po passacie wypłukać połową szklanki wody - dodać do sosu.
Przykryć i gotować 20 minut.
Doprawić miodem, octem, solą i pieprzem, dodać oregano i wymieszać. Odstawić.
Keks wyjąć i przestudzić ok 10-15 minut.
Płyn, który powstał podczas pieczenia przelać do sosu i wymieszać.
Pokroić keks na kawałki, podawać z sosem do ryżu albo makaronu, posypane natką pietruszki i parmezanem.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz