Domowe bułki śniadaniowe
Składniki:
1 ugotowany ziemniak
350 g mąki
1 łyżeczka drożdży suszonych
2 łyżeczki oliwy
2/3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
220 ml ciepłej wody
do posmarowania żółko wymieszane z 1
łyżeczką mleka
Wykonanie:
Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i
cukrem.
Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem.
Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę,
wodę i przełożyć drożdże.
Zamontować hak do ciasta drożdżowego i
wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie – ok 8 minut.
Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i
odstwić do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie podzielić na 10 porcji, uformować
z każdej kulkę, położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Odstawić na 30 minut, po czym posmarować
każdą jajkiem zmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Piec ok 25 minut aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz