maja 03, 2020

Bułki śniadaniowe

domowe bułki śniadaniowe

Nie ma nic lepszego niż pachnąca, ciepła bułeczka na śniadanie? Zgadzam się ! a jeszcze lepiej gdy jest to domowa bułka, upieczona rano na śniadanie. Dziś przepis na drożdżowe bułki śniadaniowe. Do ciasta dodaję ugotowanego ziemniaka - dzięki czemu dłużej zachowuję świeżość. Pyszne, lekkie, puszyste. Domowe pieczywo to łatwa sprawa - wystarczy raz spróbować by się przekonać.


Domowe bułki śniadaniowe

Składniki:
1 ugotowany ziemniak
350 g mąki
1 łyżeczka drożdży suszonych
2 łyżeczki oliwy
2/3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
220 ml ciepłej wody
do posmarowania żółko wymieszane z 1 łyżeczką mleka

Wykonanie:
Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem.
Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem.
Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże.
Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie – ok 8 minut.
Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstwić do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie podzielić na 10 porcji, uformować z każdej kulkę, położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Odstawić na 30 minut, po czym posmarować każdą jajkiem zmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Piec ok 25 minut aż się zarumienią.



domowe bułki śniadaniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger