Botwinka
Składniki:
2 pączki botwinki
3 młode marchewki
2 litry wywaru warzywnego albo mięsnego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5-6 ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany 18%
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Z botwinki odkroić buraczki, obrać i pokroić w kostkę.
Z liści odciąć fioletowe łodyżki i pokroić na drobne kawałki.
Marchewkę obrać i pokroić na plasterki.
Marchewkę buraczki i łodyżki włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wywarem i gotować przez ok 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zupę posolić.
Liście botwinki posiekać, dodać do zupy, w razie potrzeby dolać wody.
Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Z zupy odlać trochę płynu, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy.
Czosnek i koperek posiekać, dodać do zupy wraz z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, chwilkę podgotować i wyłączyć ogień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz