Od czasu do czasu mam ochotę na azjatyckie smaki i wtedy powstają takie kompozycje. Gwiazdą tej miski jest krojona cieniutko wołowina, marynowana w sosie sojowym, z dodatkiem min. cukru, chilli, imbiru i czosnku a następnie szybko smażona - zwana beef bulgogi. Danie te możecie spotkać w azjatyckich (szczególnie koreańskich) knajpach, gdzie mięso układa się w misce z ryżem i innymi dodatkami jak marynowane i świeże warzywa i jajko. U mnie w charakterze dodatków wystąpiło jajko, cienko pokrojony ogórek oraz marynowana marchewka z białą rzodkwią. Pyszne!
Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie
Składniki:
1/2 kg wołowiny ( polędwica, rostbef albo łata)
1/3 szklanki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu chilli
2 ząbki czosnku posiekane
3 cm korzeń imbiru starty na tarce
2 łyżki oleju do smażenia
do podania: jajko sadzone, cienko pokrojony ogórek, marynowane warzywa, kimchi, szczypiorek, sezam
Wykonanie:
Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej ją zamrozić i potem lekko odmrozić i kroić jak będzie twarda, wtedy plasterki będą cieniutkie).
Składniki marynaty wymieszać, dodać do marynaty mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc.
Na patelni łyżkę oleju, wyłożyć połowę mięsa, smażyć na dużym ogniu mieszając kilka minut aż się zarumieni. Wyłożyć na ręcznik papierowy, usmażyć 2 partię.
Podawać z ryżem i dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz