Mazurek czekoladowy z wiśniami
Ciasto
150 g mąki pszennej
szczypta proszku do
pieczenia
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
120 g zimnego masła
1 jajko
Polewa
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka kawy
rozpuszczalnej
Dodatkowo- jedna
czekolada deserowa, wiśnie kandyzowane, albo z zalewy
Mąkę wymieszać w
misce z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło
i wyrobić na kruszonkę, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Przełożyć do foli i
włożyć do lodówki na godzinę.
Z ciasta odłożyć 1/5
a resztę rozwałkować na papierze do pieczenia w prostokąt , dociąć boki, żeby
nadać ładny kształt prostokątny wielkości blachy, przełożyć na blachę.
Z resztek ciasta
uformować wałeczki i wyłożyć brzegi ciasta żeby powstał kant.
Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.
Mascarpone zmiksować
z cukrem, kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, lekko przestudzić wlać do
mascarpone i zmieszać.
Masę wylać na
wierzch.
Czekoladę deserową
rozpuścić, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch kratkę (można
też po prostu polać wierzch robiąc „mazy”)
Na wierzch w
okienkach wyłożyć wisienki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz