kwietnia 07, 2020

Mazurek czekoladowy z wiśniami

mazurek czekoladowy z wiśniami

W tym roku przygotowania do te świąt jakieś dziwne.. większość pewnie spędzi je w domu, z dala od rodziny, więc też plany kulinarne mniej obfite. Ale święta będą tak czy inaczej się dobędą i warto upiec coś dobrego. Ja proponuję mazurek czekoladowy z wiśniami, który co roku gości na naszym rodzinnym stole  (koniecznie w towarzystwie tej babki cytrynowej).  Spód jest czekoladowy, na nim kakaowy krem z mascarpone i kratka z rozpuszczonej czekolady a pomiędzy kratką wisienki. Przepyszny!




Mazurek czekoladowy z wiśniami
Ciasto
150 g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
120 g zimnego masła
1 jajko

Polewa
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo- jedna czekolada deserowa, wiśnie kandyzowane, albo z zalewy

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Przełożyć do foli i włożyć do lodówki na godzinę.

Z ciasta odłożyć 1/5 a resztę rozwałkować na papierze do pieczenia w prostokąt , dociąć boki, żeby nadać ładny kształt prostokątny wielkości blachy, przełożyć na blachę.
Z resztek ciasta uformować wałeczki i wyłożyć brzegi ciasta żeby powstał kant.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.
Mascarpone zmiksować z cukrem, kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, lekko przestudzić wlać do mascarpone i zmieszać.
Masę wylać na wierzch.
Czekoladę deserową rozpuścić, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch kratkę (można też po prostu polać wierzch robiąc „mazy”)
Na wierzch w okienkach wyłożyć wisienki.


mazurek kawowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger