marca 26, 2018

Najlepsza babka cytrynowa

babka cytrynowa

To jest naprawdę najlepsza babka cytrynowa, lekka jak piórko, u nas nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Inne ciasta są wymienne, ale ta babka jest zawsze. Potrzeba do niej tylko kilku podstawowych składników, zawsze się udaje ale kluczowe jest trzymanie się przepisu. Nie warto tu iść na skróty, i dodawać składników za prędko czy na raz. Ważne jest stopniowe dodawanie wszystkich składników a na koniec delikatnie wmieszanie mąki, żeby masa nie siadła. Nie warto się spieszyć a efekt murowany. 

babka cytrynowa

Najlepsza babka cytrynowa

8 jajek w temperaturze pokojowej
300 g mąki tortowej
250 gr drobnego cukru
1 szklanka oleju
sok i skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier ( po łyżce) ubijając cały czas.
Potem dodawać żółtka cały czas miksując masę - stopniowo, po jednym.
Następnie wąskim strumieniem dodać olej, cały czas miksując.
Na koniec dodać skórkę cytryny i sok - wymieszać.
Odstawić mikser i za pomocą łyżki dodawać do piany mąkę, po jednej łyżce, delikatnie mieszając całość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do pieczenia babki nasmarować tłuszczem, wylać masę i piec 50 minut.
Można też piec w podłużnych blaszkach ( takich pasztetowych).



2 komentarze:

  1. Witam,szukam idealnej babki cytrynowej,mam pytanie czy ta babka jest wilgotna czy sucha.Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wilgotna i jednocześnie puszysta i delikatna, naprawdę idealne:)

      Usuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger