kwietnia 04, 2020

Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole

Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole

Jest weekend więc najprawdopodobniej i u Ciebie w domu właśnie pyrka na ogniu gar rosołu :) Lubię w rosole to, że to niby jeden garnek z zupą a jedzenia z niego może być potem na pół tygodnia - rosół, pomidorowa, sałatka z warzyw, a z mięsa proponuję zrobić krokiety. Wystarczy zmielić mięso z serkiem, natką pietruszki i podsmażoną cebulką i włożyć w naleśniki. Prosto, smacznie i nic się nie marnuje.

Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole
Składniki:

nadzienie:

2 cebule
1 łyżka oleju

1 porcja mięsa po rosole
100 g białego serka ( taki do smarowania kanapek)
3 łyżki jogurtu albo śmietany
1/2 pęczka natki pietruszki posiekanego
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

naleśniki:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 jajko
trochę soli
1 łyżka rozpuszczonego masła do środka
olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulkę posiekać, podsmażyć na oleju aż będzie miękka i rumiana,
Odstawić do lekkiego przestudzenia w potem wszystkie składniki nadzienia umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Składniki ciasta na naleśniki zmiksować, usmażyć na oleju
Naleśniki nadziać, zawinąć w krokiety ( podwijając brzegi do środka) i obsmażyć na oleju na patelni.
Można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej jak ktoś chce mieć więcej kalorii:)


Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger