Dziś propozycja na idealne weekendowe śniadanie - cesarski omlet, zwany też wiedeńskim. Delikatny i puszysty, porwany na kawałki i podpieczony na chrupiąco na masełku. Posypany cukrem pudrem, podany z dodatkiem dżemu. Do tego szklanka mleka i nic więcej nie trzeba.
Cesarski omlet wiedeński
Składniki:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
do podania: cukier puder, dżem
Wykonanie:
Do miski przełożyć mąkę, cukier i mleko.
Oddzielić żółtka od białek - żółtka przełożyć do mleka i mąki, białka zostawić w misce ( szklanej lub metalowej) i ubić mikserem na pianę.
Zmiksować mąkę z mlekiem i jajkami i następnie za pomocą łyżki delikatnie wmieszać pianę.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, przełożyć ciasto i podpiec na rumiano - następnie przewrócić na drugą stronę. Jeżeli się porwie to nie szkodzi.
Jak omlet się podpiecze z drugiej strony, to za pomocą drewnianej łyżki porwać delikatnie na kawałki, dodać resztę masła i obsmażyć kawałki ze wszystkich stron.
Podawać posypane cukrem pudrem, z dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz