marca 06, 2020

Ciastka z kleiku ryżowego

ciastka z kleiku ryżowego

Bezglutenowe ciastka z kleiku ryżowego. Lekkie jak chmurki, z wisienką w środku. Oprócz kliku w ich skład wchodzą wiórki kokosowe. Pyszne maleństwa, dzieci będą zachwycone.



Ciastka z kleiku ryżowego z wisienką
170 g kleiku ryżowego
1/2 szklanki cukru
130 g wiórków kokosowych
1 masło
3 jajka
cukier wanilinowy
łyżeczka proszku do pieczenia
wisienki lub dżem wiśniowy lub porzeczkowy

Zmieszać wiórki, płatki i cukier, dodać masło i rozdrabniać je w palcach mieszając razem z pozostałymi składnikami- jak powstanie coś w rodzaju kruszonki dodać jajka i zagnieść ciasto.

Z ciasta formować kulki i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, spłaszczając. Po środku każdego ciasteczka zrobić palcem wgłębienie i w każde wgłębienie położyć wisienkę albo pół łyżeczki dżemu. Piec aż będą zarumienione ( 20-30 minut).

Przepis ze strony Cooking for Emily
ciastka ryżowe

1 komentarz:

  1. kiedyś robiłam podobne, są bardzo wdzięczne i nie wymagają zbyt wielkiego nakładu pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger