Bezglutenowe ciastka z kleiku ryżowego. Lekkie jak chmurki, z wisienką w środku. Oprócz kliku w ich skład wchodzą wiórki kokosowe. Pyszne maleństwa, dzieci będą zachwycone.
Ciastka z kleiku ryżowego z wisienką
170 g kleiku ryżowego
1/2 szklanki cukru
130 g wiórków
kokosowych
1 masło
3 jajka
cukier wanilinowy
łyżeczka proszku
do pieczenia
wisienki lub dżem
wiśniowy lub porzeczkowy
Zmieszać wiórki, płatki
i cukier, dodać masło i rozdrabniać je w palcach mieszając razem z pozostałymi
składnikami- jak powstanie coś w rodzaju kruszonki dodać jajka i zagnieść
ciasto.
Z ciasta formować
kulki i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, spłaszczając. Po środku
każdego ciasteczka zrobić palcem wgłębienie i w każde wgłębienie położyć
wisienkę albo pół łyżeczki dżemu. Piec aż będą zarumienione ( 20-30 minut).
Przepis ze strony Cooking for Emily
kiedyś robiłam podobne, są bardzo wdzięczne i nie wymagają zbyt wielkiego nakładu pracy :)
OdpowiedzUsuń