Danie z cyklu nie wygląda ale smakuje bosko czyli zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem. Coś na kształt greckiej mousaki. Podczas pieczenie wszystkie smaki się mieszają i łączą, całość smakuje świetnie. Trochę z nią pracy jest - bakłażana trzeba podsmażyć albo upiec, ziemniaki lekko podgotować i przygotować oddzielnie sos - ale zdecydowanie warto. Nie jest to danie na szybki obiad/kolację w tygodniu ale w weekend można poświęcić trochę czasu, żeby potem cieszyć się tym boskim daniem.
Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem
Składniki:
3 bakłażany
3 łyżki oliwy
2 duże ziemniaki
sos mięsny:
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
½ kg mięsa mielonego
700 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz do smaku
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
½ szklanki wywaru/rosołku
1/3 szklanki startego parmezanu
sol, pieprz, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaster posypać z obu stron lekko solą i odłożyć na 15 minut.
Ziemniaki obrać, i ugotować na półtwardo, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym z wody, która się wytrąciła pod wpływem soli, następnie posmarować plastry lekko oliwą - usmażyć ( najlepiej na patelni grillowej) albo podpiec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Cebulę pokroić w kawałki, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, ząbek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć trochę cebulę, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut.
Dodać mięso, przesmażyć z warzywami kolejne 10 minut, dodać passatę, oregano, sól i pieprz, smażyć 5 minut.
Przygotować beszamel - w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko i wywar, gotować aż sos zgęstnieje, dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki pokroić w plastry.
Formę do zapiekania lekko wysmarować oliwą, ułożyć na spodzie pokrojone ziemniaki. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 sosu mięsnego, zalać kilkoma łyżkami beszamelu, na to ułożyć połowę plastrów bakłażana, resztę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu, na to resztę bakłażana, i na wierzchu resztę beszamelu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut, piec 35-40 minut.
Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaster posypać z obu stron lekko solą i odłożyć na 15 minut.
Ziemniaki obrać, i ugotować na półtwardo, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym z wody, która się wytrąciła pod wpływem soli, następnie posmarować plastry lekko oliwą - usmażyć ( najlepiej na patelni grillowej) albo podpiec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Cebulę pokroić w kawałki, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, ząbek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć trochę cebulę, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut.
Dodać mięso, przesmażyć z warzywami kolejne 10 minut, dodać passatę, oregano, sól i pieprz, smażyć 5 minut.
Przygotować beszamel - w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko i wywar, gotować aż sos zgęstnieje, dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki pokroić w plastry.
Formę do zapiekania lekko wysmarować oliwą, ułożyć na spodzie pokrojone ziemniaki. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 sosu mięsnego, zalać kilkoma łyżkami beszamelu, na to ułożyć połowę plastrów bakłażana, resztę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu, na to resztę bakłażana, i na wierzchu resztę beszamelu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut, piec 35-40 minut.
mniam, spróbuję!
OdpowiedzUsuń