Potrawka z kurczaka, groszku i marchewki duszonych w śmietanie, z dodatkiem koperku. Proste, domowe danie, do ryżu, makaronu i ziemniaków. My zjedliśmy z surówką z marchewki. Do dania wykorzystałam wytrybowanych udek z kurczaka ale można też użyć piersi. Jak nie macie groszku możecie zastąpić fasolką szparagową albo brokułami.
Potrawka z kurczaka z groszkiem
Składniki:
1 cebula
pół pora
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 kg udek z kurczaka ( pozbawionych skóry i kości)
100 ml białego wina
2 marchewki
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
200 g groszku
100 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
pół pęczka koperku
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i odstawić do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc)
Cebule i pora posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy, podsmażyć pora i cebulę ok 10 minut aż zmiękną i się zarumienią, przełożyć do garnka.
Na patelnie dodać łyżkę oliwy, wrzucić kurczaka i podsmażyć go ze wszystkich stron na rumiano, wlać wino, zeskrobać resztki, poczekać aż trochę odpasuje i przełożyć do garnka.
Marchewkę zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę, dodać do garnka, zalać wodą (żeby wszystko przykryła), dodać liść laurowy i ziele i dusić ok 25 minut. Dodać groszek, gotować jeszcze ok 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek wywaru z gotowania, wymieszać, przelać do garnka, zamieszać i chwilę podgotować żeby zgęstniało.
Wyłączyć gaz, doprawić solą, pieprzem i cytryną, dodać koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz