Kukurydziane chipsy
Składniki:
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki papryki ( słodkiej lub ostrej)
Wykonanie:
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać przyprawy i wymieszać.
Wlać oliwę i stopniowo dolewać wodę, tak żeby zlepiła składniki i dało się z nich ulepić kulę (ok 1/3- 1/2 szklanki). Wyrabiać przez chwilę ciasto, ulepić kulkę i odłożyć ją pod ścierką na 1/2 godziny.
Następnie kulkę podzielić na pół, każdą z kulek rozwałkować na cienko w prostokąt na papierze do pieczenia ( papier musi być wycięty na wielkość blachy). Ciasto pokroić w trójkąty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, Piec ok 15-20 minut aż będą rumiane i chrupkie ( w trakcie pieczenia warto je przewrócić).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz