marca 21, 2020

Kukurydziane chipsy

kukurydziane chipsy

Jak spędzacie ten czas? Czy macie tak jak jak, że kwarantanna pobudza Wasz apetyt? ja ciągle jestem głodna:) A jeżeli dodatkowo jak duża część rodaków nadrabiacie seriale to mam dla Was świetny przepis - kukurydziane chipsy, takie domowe nachosy bo też jak ich niezdrowi bracia są w większości z mąki kukurydzianej. Ale to znacznie zdrowsza wersja bo bez ulepszaczy i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Te są pieczone z minimalną listą składników.

Kukurydziane chipsy
Składniki:
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki papryki ( słodkiej lub ostrej)

Wykonanie:
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać przyprawy i wymieszać.
Wlać oliwę i stopniowo dolewać wodę, tak żeby zlepiła składniki i dało się z nich ulepić kulę (ok 1/3- 1/2 szklanki). Wyrabiać przez chwilę ciasto, ulepić kulkę i odłożyć ją pod ścierką na 1/2 godziny.
Następnie kulkę podzielić na pół, każdą z kulek rozwałkować na cienko w prostokąt na  papierze do pieczenia ( papier musi być wycięty na wielkość blachy). Ciasto pokroić w trójkąty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, Piec ok 15-20 minut aż będą rumiane i chrupkie ( w trakcie pieczenia warto je przewrócić).

domowe nachosy kukurydziane trojkaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger